Γαλλία: 33,1 εκατομμύρια λιγότεροι τουρίστες το 2020 – Απώλειες 15,5 δισεκ. ευρώ

19

Η υγειονομική κρίση στέρησε από το Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή έσοδα 15,5 δισεκ. ευρώ την περσινή χρονιά λόγω της «ιστορικής πτώσης της παρουσίας» ξένων τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η γαλλική πρωτεύουσα, συνηθισμένη άλλοτε σε ρεκόρ τουριστών, υποδέχθηκε το 2020 περίπου 33,1 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Υπέστη πέρυσι πλήγμα, όπως και όλοι οι προορισμοί, από την άνευ προηγουμένου «κατάρρευση της ζήτησης και από τη γενικευμένη εισαγωγή περιορισμών στα ταξίδια», σύμφωνα με τον απολογισμό αυτόν της Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού (CRT).

Μόνον περίπου 17,5 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων 12,6 εκατομμύρια Γάλλοι, επισκέφθηκαν πέρυσι το Παρίσι και την περιφέρειά του, το Ιle-de-France, πράγμα το οποίο καταδεικνύει μια «άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας», η οποία απέφερε 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πιο έντονη μείωση αφορά τη διεθνή πελατεία, με -78% στις διαμονές έναντι -56% για την γαλλική πελατεία, δηλαδή 15,7 εκατομμύρια λιγότεροι Γάλλοι τουρίστες σε σύγκριση με το 2019.

«Έπειτα από μια πολλά υποσχόμενη αρχή της χρονιάς παρά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στην Ασία και τη συνέχιση κοινωνικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία, η τουριστική δραστηριότητα σταμάτησε από τα μέσα Μαρτίου, με την έναρξη του πρώτου απαγορευτικού», σύμφωνα με την CRT. Στη συνέχεια «μια κάποια ανάκαμψη διαπιστώθηκε» στο τέλος των εν λόγω περιορισμών,από τις 11 Μαΐου και ως το δεύτερο lockdown στα τέλη Οκτωβρίου.

Περίοδος «ανάπαυλας» ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Οκτώβριο

«Ο τουρισμός στο Παρίσι και το Ιλ-ντε-Φρανς μπόρεσε ως εκ τούτου να επωφεληθεί μιας περιόδου ανάπαυλας, κυρίως ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Οκτώβριο με δραστηριότητα κυρίως από Γάλλους και κάποιους πελάτες από κοντινές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία, επισημαίνει η CRT.

Τα ξενοδοχεία επλήγησαν ιδιαίτερα από την απουσία επιχειρηματιών και διεθνών πελατών και ένας αριθμός τους έκλεισε από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη του Μαΐου και στη συνέχεια από τα τέλη του Οκτωβρίου. Αυτό οδήγησε σε πτώση 68% των ημερών διαμονής σε ξενοδοχεία το 2020, έναντι -55% για τα εποχικά καταλύματα, σε σύγκριση με το 2019.

Τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας επλήγησαν ιδιαίτερα από την απουσία διεθνούς πελατείας, καθώς το 70% του κύκλου εργασιών τους προερχόταν από αυτήν, κυρίως σε εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, υπογραμμίζει η CRT, ενώ η παρουσία σε μουσεία και μνημεία υπέστη ισχυρό πλήγμα από τις 140 ημέρες έκτακτου κλεισίματος.

Άνω του 70% η πτώση σε Λούβρο και Βερσαλλίες

Το Μουσείο του Λούβρου και η περιοχή των Βερσαλλιών είδαν επίσης την παρουσία επισκεπτών να μειώνεται κατά 72% και 76% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός τουρισμός στο Παρίσι και την περιφέρειά του, ο οποίος «μπορεί να εκπροσωπεί έως και τις μισές ημέρες διαμονής σε ξενοδοχεία» ετησίως, επλήγη ιδιαίτερα με την διαδοχική ακύρωση εμπορικών εκθέσεων και επαγγελματικών εκδηλώσεων, αλλά παραμένει ένας «ισχυρός μοχλός» για την ανάκαμψη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑFP και το ΑΜΠΕ

Πηγή: Naftemporiki.Gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ