Έρευνα: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει 300 δισ. ευρώ για το 5G

56

Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει 300 δισ. ευρώ στις υποδομές τηλεπικοινωνιών της ως το 2025 εάν θέλει να διαθέσει το 5G στις 27 της χώρες, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η έρευνα έγινε από τη BCG, έχοντας ζητηθεί από το lobbying group του χώρου των τηλεπικοινωνιών ΕΤΝΟ, και έρχεται καθώς η ΕΕ εναποθέτει στο 5G τις ελπίδες της για την έξοδο από την ύφεση που έφερε η πανδημία. Ωστόσο μεγάλοι «παίκτες» του χώρου των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ φαίνονται διστακτικοί να επενδύσουν σε δίκτυα 5G, που θα υποστήριζαν «έξυπνα» εργοστάσια και αυτόνομα οχήματα, ενώ λένε πως τα σχέδια για συγχωνεύσεις προκειμένου να αναληφθούν τέτοιες δαπανηρές πρωτοβουλίες παρεμποδίζονται από κανόνες antitrust της ΕΕ.

«150 δισ. ευρώ χρειάζονται ακόμα για την υλοποίηση ενός full-5G σεναρίου στην Ευρώπη, ενώ επιπλέον 150 δισ. ευρώ χρειάζονται για να τελειώσει η αναβάθμιση των σταθερών υποδομών σε ταχύτητες gigabit» σημειώνεται στην εν λόγω αναφορά. Επίσης, καθυστερήσεις στις δημοπρασίες για το φάσμα του 5G λόγω της πανδημίας έχουν αποθαρρύνει τη βιομηχανία.

Η μελέτη προτείνει σειρά μέτρων από τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές για την ενίσχυση της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών. Μεταξύ αυτών είναι η υιοθέτηση νέων μοντέλων ιδιοκτησίας, μεταξύ των οποίων ο εθελοντικός διαμοιρασμός υποδομών, και η χαλάρωση των κανόνων ώστε να μπορέσουν οι πάροχοι να συνεργάζονται και να επενδύουν από κοινού. Ακόμη, ζητήθηκε να μπορούν οι διαχειριστές να έχουν χρηματικό όφελος από το data traffic στα δίκτυά τους ώστε να καταφέρουν να «συμβαδίσουν» με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Google, Facebook, Microsoft κ.α.

Πηγή: Naftemporiki.Gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ