Το παζλ της εξόδου από το lockdown – Ποιες αλλαγές έρχονται

62

Την χρυσή τομή ανάμεσα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με ενίσχυση του ΕΣΥ και στοχευμένες παρεμβάσεις και την στήριξη της οικονομίας με την εφαρμογή του οδικού χάρτη επανεκκίνησης αναζητά η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν εξετάζεται ένα γενικό άνοιγμα αλλά προσαρμογές σε συγκεκριμένα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κόπωση που δικαιολογημένα εμφανίζει η κοινωνία. Επι της ουσίας είναι μια επιλογή για χαλάρωση σε δραστηριότητες που εκτιμάται ότι αφήνουν χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός συνέντευξή του στο CNN αναζητούνται τα «έξυπνα μέτρα» Η κυβέρνηση θεωρεί σύμμαχο στους σχεδιασμούς της, τον καλό καιρό αλλά και το χτίσιμο καποιου τείχους ανοσίας, λόγω των εμβολιασμών.  

Τον δρόμο θα δείξει η εισήγηση των ειδικών που αναμένεται την Παρασκευή και με βάση την οποία η κυβέρνηση τις επόμενες ήμερες θα προσαρμόσει τις αποφάσεις της, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις θα γίνουν χωρίς να διακυβεύεται η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, χωρίς να αποκλείονται τροποποιήσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ,είναι η χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα για να αποσυμπιεστεί η κοινωνία. Το πιθανότερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 9 αντί για τις 7 το βράδυ.

Χαλάρωση αναμένεται να υπάρχει και στη χρήση του κωδικού 6 και να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

«Είμαστε πάνω από 60 μέρες σε lockdown. Είδατε εσείς να έχει αποδώσει; Όχι. Αρα λοιπόν δεν θα ήταν καλύτερα με αυτό τον ωραίο καιρό, αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα, να ανοίξει ένα καφέ με συνθήκες ελέγχου και αποστάσεων και προστίμων σε εωτερικούς χώρους και να πάει ο άλλος με τη μάσκα του να πιει τον καφέ του;» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν με click away ή click in shop και η μετάβαση θα γίνεται με ενα μήνυμα ημερησίως στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών.

«Αύριο είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την Επιτροπή. Δεν ξέρω αν πρέπει να λάβουμε ένα λογικό ρίσκο, μπορεί και να το κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM.

Σχολεία και εστίαση προγραμματίζεται να ανοίξουν μέσα στον Απρίλιο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Στην μάχη αυτή υπάρχουν σύμμαχοι: η αύξηση στους εμβολιασμούς. Εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί μέσα στον Απρίλιο, όσοι πραγματοποιήθηκαν όλο το πρώτο τρίμηνο, μεγαλώνοντας έτσι το τείχος ανοσίας, που θα περιλαμβάνει τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών διευκολύνει την παραμονή σε ανοιχτούς χώρους, δίνοντας στους πολίτες ανάσες ελευθερίας, οι οποίες με την τήρηση των μέτρων, δεν ενέχουν επιδημιολογικό ρίσκο.

Πηγή: Naftemporiki.Gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ