Ν. Τζανάκης: Πιθανότατα αυτή την εβδομάδα η κορύφωση της πανδημίας

43

Την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού θα βιώσουμε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής έκανε λόγο για σαφή επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200- 3.000.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση πως αποκλιμάκωση θα εμφανιστεί από τις 20/3 και μετά, υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο έχει επεξεργαστεί στις 5-6 Μαρτίου θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας, αλλά αυτή μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε, αφήνοντας ωστόσο πως ένα  μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η αργή μεν, αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορείται το σύστημα» είπε, επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως αυτό θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ, καθώς εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα. Τόνισε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ. «Με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620-650» διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: Naftemporiki.Gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ