Talk of the market: Μytilineos, ΤΧΣ και χρηματιστηριακές προσδοκίες

25

Παρά τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν έξοδο από το τούνελ της κρίσης και πρόοδο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Εξάλλου, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα, “φως στην άκρη του τούνελ”, λόγω των εμβολιασμών αλλά και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης βλέπει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe. Θεωρεί ότι οι υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να διατηρηθούν με συντονισμένο τρόπο και καλύτερα να αποσυρθούν με καθυστέρηση παρά πρόωρα.

Ειδικότερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινείται σήμερα πάνω από τις 800 μονάδες. Χθες συνεχίστηκε η άνοδος για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες στο επίκεντρο. Τα κέρδη στο κλείσιμο διαμορφώθηκαν σε 2,6% και η αξία των συναλλαγών σε 52 εκατ. ευρώ. 

Η Mytilineos ανακοίνωσε συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της Egnatia Group. Θα αποκτήσει επιπλέον χαρτοφυλάκιο 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση σε 56 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Mytilineos συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής 33 ευρώ/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών. 

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, 25 και 26 Φεβρουαρίου ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2020 τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ αντίστοιχα. 

Οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας μειώθηκαν το 2020 κατά 6,9%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ που βασίστηκε στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2020. Η αρχική πρόβλεψη ανέφερε αύξηση επενδύσεων κατά 21,5%. Επίσης η μείωση σε επίπεδο ΕΕ ανήλθε σε 8,8% και σε επίπεδο ευρωζώνης σε 9,8%. Για το 2021 αναμένεται αύξηση 2,8% στην Ελλάδα, με κύρια επενδυτική προτεραιότητα την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2021 ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 1,561 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 1,091 δισ. ευρώ και 768 εκατ. ευρώ έλλειμμα την ίδια περίοδο του 2020. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,031 δισ. ευρώ και έναντι πλεονάσματος 495 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 2,0% τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις προήλθαν από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που επηρέασαν άμεσα το κόστος μεταφοράς και το κόστος στέγασης. Χαμηλότερες τιμές εντοπίστηκαν επίσης σε είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού και υπηρεσίες επικοινωνίας.

Διεργασίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση του Μάρτιν Τζούρντα.

Τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον εξορυκτικό κλάδο ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις, που μένουν στις καλένδες λόγω των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις για πάνω από 4-5 χρόνια, έθεσε για μια ακόμη φορά στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Μπαίνει σε τροχιά έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τις ανάγκες των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το έργο, poy θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες, υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από την Alpha Bank με 86 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Πηγή: Naftemporiki.Gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ