ΗΠΑ-Καναδάς: Για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL συζήτησαν Μπάιντεν-Τριντό

29

Να συναντηθούν τον επόμενο μήνα αποφάσισαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατά τη «ζεστή» όπως ανακοινώθηκε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση -αν θα γίνει μέσω ίντερνετ ή δια ζώσης- όπως και η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί δεν διευκρινίστηκαν.

Κατά την συνομιλία, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Καναδός πρωθυπουργός «συμφώνησαν να συναντηθούν τον ερχόμενο μήνα για να προοδεύσει η σημαντική εργασία που συνίσταται στην ανανέωση της βαθειάς και αδιάκοπης φιλίας ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οτάβας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε παράλληλα ότι η τηλεφωνική αυτή συνομιλία σηματοδοτεί την στρατηγική σημασία της σχέσης ΗΠΑ-Καναδά και δίνει νέα πνοή στην συνεργασία τους για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19, την άμυνα, τους οικονομικούς δεσμούς και τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Μπάιντεν και Τριντό συζήτησαν για το κοινό τους όραμα για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα, προσέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Επίσης συζήτησαν και το βασικό θέμα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες: την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να μπλοκάρει την κατασκευή του αγωγού Keystone XL που υποστηρίζει η Οτάβα, αλλά δεν επικροτεί η Ουάσινγκτον λόγω του αντίκτυπού του στο περιβάλλον.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευση του Καναδά όσον αφορά την απόφαση των ΗΠΑ για το σχέδιο Keystone XL», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Τριντό. «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η διμερής σχέση σε θέματα ενέργειας σε επίπεδο οικονομίας και ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης υπογράμμισε την υποστήριξή του στους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε μια από τις πρώτες ενέργειές του μόλις ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, ο Μπάιντεν ανακάλεσε άδεια που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 για τον αγωγό, ο οποίος θα μετέφερε πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κατασκευή του δεν είναι συμβατή με τους οικονομικούς και κλιματικούς στόχους της κυβέρνησής του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πηγή: Naftemporiki.Gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ